Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola energetikai felújítása EGT Alap támogatásbólPályázati azonosító: HU02-0003-A1-2013

Pályázat elnevezése: “Solar korszak a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában”


A korszerűsítés összköltségvetése 350 millió forint, melyből 192 381 160 forint támogatást biztosít az EGT Alap 2009-2014. időszakában, az Energiahatékonysági program keretében megjelent HU-02-2013 jelzésű Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióban


Támogatás intenzitása 85%

Célja: energiahatékonyság növelése, szemléletformálás, kapacitásfejlesztés


A felújítandó épületegyüttes Makó Város Önkormányzatának tulajdonában áll, míg a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában van.

Az iskola főépülete 1928-ban épült a korra jellemző homlokzati díszekkel. 

Az impozáns épületet Makó Város Önkormányzata helyi védelem alá helyezte.

Az utóbbi évtizedekben nem történt jelentős építészeti felújítás, csupán a tetőszerkezet került részlegesen megújításra.


Az EGT Alapból támogatott projekt keretében a fő- és udvari épület energetikai korszerűsítése valósul meg a legújabb hőszigetelő anyagokkal, a fűtés modernizálásával és nyílászárók cseréjével, épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszer kialakításával valamint megújuló energiával.


A közeli fürdőtől a geotermális távfűtési rendszerre történik a csatlakozás, így megújuló energiára épülő hőellátás valósulhat meg, jelentősen hozzájárulva ezzel a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.


A kisebb udvari épület ellátására egy levegő-víz hőszivattyú kerül beépítésre, elsősorban oktatási- szemlélet formálási célból, de nem utolsó sorban hatékonysági okokból.

Ugyanezen okból, a már megvalósult és villamos-energia fogyasztás csökkenést eredményező világítás korszerűsítés mellett további jelentős, hálózatról való villamos-energia fogyasztás csökkentése érdekében a főépület tetejére 50 kW napelemes rendszer telepítése történik meg.


A teljes felújítással elérhető 919,32 MWh/év energia megtakarítás. Így jelen projekt 190,09 t/év CO2 kibocsátás csökkentést eredményez.


A projekt keretében a felújított iskola célközönsége (tanárok, tanulók, szülők) és a helyi lakosok részére energiatudatos fogyasztást népszerűsítő szemléletformálási tevékenység is megvalósítása történik megl, melynek révén több mint húszezer fő elérésére kerül majd sor.


A beruházás összege mintegy bruttó 350 millió forint, mely egy széleskörű összefogás eredménye:


Az EGT Alapból (Izland, Liechtenstein és Norvégia) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatáson felül fennmaradó önrészt több minisztérium, többek között a Miniszterelnökség, Földművelésügyi Minisztérium és nem utolsó sorban Makó Város Önkormányzata biztosította.

A közbeszerzésen nyertes kivitelező vállalkozó és alvállalkozói egyaránt Makói cégek.